Početna strana > Hronika > Osetan pad srpsko-ruske trgovinske razmene u 2009.
Hronika

Osetan pad srpsko-ruske trgovinske razmene u 2009.

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 04. oktobar 2009.

BEOGRAD – Opšti nepovoljni trendovi u svetskoj ekonomiji odrazili su se ove godine negativno i na srpsko - rusku robnu razmenu, koja je u prethodnom periodu imala dinamičan rast.

Podaci koje su analitičke službe Privredne komore Srbije (PKS) dostavile Tanjugu pokazuju da je za sedam ovogodišnjih meseci vrednost srpsko-ruske robne razmene bezmalo prepolovljena u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Srbija i Rusija ostvarile su od početka januara do kraja jula robnu razmenu u vrednosti 1.312,1 milion dolara. To je oko 45 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Rusija je u tom periodu prodala Srbiji proizvoda, uglavnom naftu, naftne prerađevine i prirodni gas, u vrednosti 1.129,4 miliona dolara, a istovremeno u Srbiji kupila robu za 182,7 miliona dolara.

Osnovna karakteristika srpsko-ruske trgovine u proteklom delu ove godine je i dalje veoma visok deficit na strani naše zemlje koji je u posmatranom razdoblju iznosio 946,7 miliona dolara.

Rusija je u analiziranom periodu bila sedmi partner naše zemlje kad je reč o isporukama srpskih proizvoda, a drugi u ukupnom uvozu, sa učešćem od gotovo 13 odsto.

Prošle godine je, međutim, Rusija bila glavni trgovinski partner Srbije, a dvostrana robna razmena je tada iznosila 4.041,7 miliona dolara, ili 31 odsto više nego tokom 2007, ali je pokrivenost srpskog uvoza izvozom bila vrlo niska.

Pokrivenost srpskog uvoza iz Rusije izvozom u tu zemlju je i za sedam ovogodišnjih meseci bila vrlo niska jer je, prema analizi PKS, iznosila svega 16 odsto.

Srpska preduzeća ove godine na tržište Rusije najviše izvoze razne vrste podnih pokrivača i tapete od impregnirane podloge, a ta roba obuhvata 12,7 procenata svih isporuka.

Razne vrste keramičkih pločica i lekovi su zastupljeni u izvozu srpskih kompanija sa 7,71 odsto, a gume za automobile obuhvataju gotovo pet procenata od ukupnog eksporta.

Drugi industrijski proizvodi, kao i neke vrste svežeg i smrznutog voća i povrća, čine više od deset procenata našeg izvoza na tržište Ruske federacije u periodu januar - jul.

Naši najveći izvoznici na rusko tržište su, kao i lani, bačkopalanački „Tarket”, sa učešćem u ukupnim isporukama od 21‚21 odsto i vršački „Hemofarm” sa udelom od 13,24 procenta.

Značajne izvozne poslove ove godine u Rusiji imaju fabrika „Goša” iz Smederevske Palanke, pirotski „Tigar” i još nekoliko preduzeća, među kojima je i Institut za kukuruz „Zemun Polje”, koji već godinama uspešno plasira naše visokokvalitetne hibride na rusko tržište.

(Tanjug)